Column van Ellen Laan – Sign of the Times 1 maart 2018

Seks is vaak een rommelig ding.

Soms heb je niet veel animo om je seksueel te laten prikkelen, maar als je eenmaal bezig bent met vrijen is het lekker.

Soms begin je met goede zin aan een vrijpartij, maar lijkt die maar niet lekker te willen worden.

Over het algemeen komen dit soort rommelige situaties vrijwillig en in onderling overleg -verbaal of nonverbaal- tot stand.

Een vrijpartij afbreken omdat je je eerdere zin bent verloren zou trouwens de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Als je geen honger meer hebt is niemand beledigd als je stopt met eten. Maar we vinden: wie A zegt moet ook B zeggen, en hmmm, opeens is de stemming veranderd. Seks met tegenzin, wat mij betreft schaffen we het af.

“We moeten af van het idee dat mannen seks krijgen en vrouwen seks geven. Laten we het voortaan hebben over hoe we genot kunnen delen. — Ellen Laan”

Column Stadsschouwburg Sign of the Times, 1 maart 2018

#MeToo gaat niet over rommelige seks of zelfs over seks met tegenzin. #MeToo gaat over grensoverschrijding in een situatie waarin er sprake is van machtsongelijkheid. Denk Weinstein, katholieke priesters, sportcoaches, leidinggevenden, Oxfam hulpverleners. In die situaties is het de verantwoordelijkheid van de machtige om zich te realiseren dat de ander misschien geen ‘nee’ kán zeggen – omdat ze letterlijk bevriest van angst – of geen ‘nee’ dúrft te zeggen – uit angst voor consequenties. Sinds de discussie over #MeToo is losgebarsten wordt er veel gemopperd over hoe onduidelijk het is geworden met al die hardop klagende slachtoffers. Maar het is helemaal niet onduidelijk. Het is juist heel simpel: ben je machtiger? Hou dan gewoon je handen thuis.

#MeToo kan niet worden afgedaan als ‘grapje’ of als ‘gezeur van zure en lelijke feministen’. Dat laatste natuurlijk alleen ter beoordeling van mannen die er kijk op hebben. Mag flirten dan helemaal niet meer? Als je deze vraag stelt, dan heb je het niet begrepen, of wil je het niet begrijpen. Flirten is een spel tussen twee mensen waar beide in gelijke mate aan mee doen. Als je het goed doet, is toestemming een opwindend onderdeel van de verleiding. Als je de bedoeling hebt om iemand te verleiden maar de ander kijkt weg, dan is je aandacht ongewenst. Trouwens, zelfs met wederzijdse inzet gepleegd flirten geeft geen recht op seksuele toegang.

#Metoo gaat ook niet over preutse vrouwen, laat staan over een hele nieuwe generatie preutse vrouwen. Helaas is hier juist nog helemaal niets nieuws onder de zon. Wat preuts is, is hoe er door velen, en niet in de laatste plaats door mannen, aangekeken wordt tegen vrouwelijke seksualiteit. Meisjes en vrouwen moeten er sexy uitzien, maar zich openlijk manifesteren als seksueel verlangend wezen leidt nog altijd tot forse reputatieschade. Meisjes van plezier hebben geen plezier, maar verschaffen plezier. Vrouwelijke seksualiteit wordt niet beschouwd als iets dat op zichzelf staat, zoals mannelijke seksualiteit, maar als iets dat zich verhoudt tot seksualiteit van mannen. En die verhouding is samen te vatten als: het is niet goed of het deugt niet. Zie je er niet seksueel beschikbaar uit, dan ben je een volstrekt oninteressante suffe doos. Zie je er wel seksueel beschikbaar uit, dan is het eigenlijk niet de bedoeling dat je nog ‘nee’ zegt tegen iedereen die zich seksueel tot je aangetrokken voelt. Jij hebt die opwinding toch veroorzaakt? Nou, dan moet je me er ook weer van afhelpen. Het is deze combinatie van preutsheid en zich-rechten-toe-eigenen die vrouwen remt om openlijk hun seksuele verlangens en behoeftes te uiten, laat staan zelf seksueel plezier te zoeken.

Neem nu de orgasm gap. Van de heteroseksuele mannen komt zo’n 95% altijd klaar tijdens een vrijpartij. Voor heteroseksuele vrouwen is dat zo’n 50%. Dat komt niet omdat vrouwen nu eenmaal minder makkelijk klaarkomen, want lesbische vrouwen komen veel vaker klaar. Maar ja, die vrijen met een vrouw. Waarom vinden we het nog steeds acceptabel dat voor vrouwen seks minder lekker is dan voor mannen? Hoezo moet vaginale penetratie doorgaan als dat voorspelbaar leidt tot pijn bij de vrouw, zoals bij 15% van de vrouwen het geval is? Het wordt tijd dat u zich daar net zo boos over gaat maken als ik.

#MeToo is een kans om seksueel plezier van vrouwen juist op de kaart te zetten. Mannen en vrouwen zijn seksueel vooral het zelfde. Gendergelijkheid en seksuele gelijkheid zijn het beste recept tegen seksuele grensoverschrijding.

 

 

One Comment

  1. Ellen dit is een column naar mijn hart.
    Begin jaren 80 (vorige eeuw!) maakten we ons hard voor deze visie op seksualiteit gender seksegelijkheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Lange adem loont. Al gaat het heel langzaam. Maar t stokje wordt altijd wel weer overgenomen, getuige jij.
    Hartelijke groet,
    Marijke Lammers
    Een vd de vrouwen van ‘ vrouwen tegen seksueel geweld Nijmegen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *