Laten we seksuele gelijkheid de norm maken

Misschien denk je dat lekkere seks voor vrouwen inmiddels geen taboe meer is en dat pijn bij seks niet meer voorkomt. Het tegendeel is waar. Veel heteroseksuele vrouwen betalen nog steeds een hoge prijs voor seks met een man: veel pijn, weinig plezier.

Pijn bij seks komt heel vaak voor. De helft van alle vrouwen heeft wel eens pijn bij vaginale penetratie gehad. 10% van de vrouwen heeft áltijd pijn bij penetratie. We lijken dat eigenlijk gewoon te vinden, wat pijn hoort erbij, je moet er vooral niet over zeuren. Maar deze pijn ís te voorkomen. Pijn bij penetratie ontstaat als je niet voldoende opgewonden bent. En heb je een keertje pijn gehad, dan is de kans groot dat je bij een nieuwe vrijpartij je bekkenbodemspieren aanspant omdat je je schrap zet tegen de pijn. En zo is het probleem van pijn bij seks geboren: gepenetreerd worden bij een droge, niet-gezwollen vagina en een gespannen bekkenbodem.

Seksuele opwinding is dus een noodzakelijke voorwaarde voor pijnloze en lekkere seks. Dat is helemaal niet ingewikkeld of bijzonder. Ook mannen hebben voor penetratie een erectie en dús opwinding nodig.

Een ander gevolg van penetreren zonder voldoende opwinding is dat je er dan geen orgasme van krijgt. Dit is het tweede grote verschil tussen vrouwen en mannen. Dat verschil is zó groot dat het met recht een orgasmekloof mag heten. 95% van de mannen die met vrouwen vrijen komt altijd klaar tijdens een vrijpartij. Voor vrouwen is dat maar 65%. En als het vrijen vooral bestaat uit vaginale penetratie dan daalt dat cijfer tot 30%. Toch lullig voor vrouwen dat penis-in-vagina seks nog steeds de meest voorkomende heteroseksuele handeling is.

Waarom nemen heteroseksuele vrouwen eigenlijk genoegen met zo’n slechte deal? Waarom stellen ze het plezier van hun mannelijke partner boven dat van henzelf?

Ik noem 3 redenen.

De eerste reden heeft te maken met het idee dat ‘echte seks’ vaginale penetratie is. Onze ‘eerste keer seks’ definiëren we als de eerste keer penetratie. Stel je eens voor wat er zou veranderen als we de ‘eerste keer seks’ definiëren als de eerste keer dat je een orgasme hebt!

Ten tweede schipperen vrouwen tussen ‘sexy’ zijn en ‘seksueel’ zijn. ‘Sexy’ ben je wanneer een ánder opgewonden van je wordt. Hele boeken worden volgeschreven over wat je daarvoor moet doen, neem nou dat recente boek van Jamie Li getiteld Sexy, but tired, but sexy. Je moet slank zijn, gebleekt, geharst en geschoren, zonder dat ranzige vaginale vocht, verleidelijk. Maar ook weer niet té. En ben je ‘seksueel’, is seks voor jóu lekker, dan ben je al snel een slet. En ben je ‘sexy’ én ‘seksueel’, tsja, dan vraag je er toch om?

De derde reden dat vrouwen het plezier van mannen vooropstellen komt van het wijd verspreide idee dat mannen door testosteron gedreven dieren zijn die er zelf niets aan kunnen doen als ze over de schreef gaan. Onzin, seksuele grensoverschrijding heeft niks te maken met gebrek aan zelfbeheersing, maar met je eigen zin willen opleggen aan een ander en denken dat je er mee wegkomt. Jamie Li laat mannen ermee wegkomen als ze schrijft: “Mannen zitten altijd in kamp konijn. Mannen moeten hun zaad kwijt. Ze kunnen er ook niets aan doen. Het zaad moet eruit.” Met andere woorden: mannen hebben van nature altijd zin en vrouwen moeten daarom maar zin máken.

In zekere zin heeft Jamie Li gelijk, zin wordt altijd ‘gemaakt’, maar dat geldt ook voor mannen. Zin in seks is geen constante biologische drift. Zin in seks ontstaat als je seksueel geprikkeld wordt. Zin is de ervaring dat je iets seksueels wilt (wat dan ook) omdat je opgewonden bent. En omdat mannen meer ervaring hebben met seksueel plezier dan vrouwen vanwege onze definitie van seks als vaginale penetratie, dat lekkerder is voor mannen, hebben mannen een gevoeliger beloningssysteem en worden ze over het algemeen wat onbevangener opgewonden en krijgen ze daardoor makkelijker zin. Dit is geen biologie, dit is een leerproces. Zin wordt gemáákt, zin krííg je, als aan jouw seksuele voorwaarden is voldaan. Dat is voor vrouwen en mannen precies hetzelfde. Mannen komen niet van Mars en vrouwen komen niet van Venus. We komen allemaal van dezelfde seksuele planeet.

Wat moet er gebeuren?
Het belangrijkste: vrouwen en mannen moeten deze ongelijkheid niet langer accepteren. Vrouwen: neem de regie in bed en word clitkundig, of je nu een one night stand hebt of een vaste relatie. Weet wat lekker is voor jou en leer het je partner. En trouwens, je orgasme is voor jou, niet voor je partner. En mannen die met vrouwen vrijen: jouw seks wordt lekkerder als zij geniet. Maak niet zo’n punt van penetratie, wees nieuwsgierig naar haar genot. Seks is lekkerder als het met genegenheid wordt gedeeld. Díe seks maakt ons allemáál gelukkig.

Heb jij píjn bij vaginale penetratie, ga naar de website www.gripstudie.nl en meld je aan voor behandeling.

2 Comments

  1. Beste Esther,

   Wat leuk dat je geïnteresseerd bent om op de hoogte te blijven van SWN! Op dit moment hebben we (helaas) nog geen nieuwsbrief die we rondsturen waarvoor ik je op de lijst kan zetten. In contact staan en blijven gaat op dit moment voornamelijk via de SWN-gemeenschap. Leden van de SWN gemeenschap ontvangen voor iedere aanstaande activiteit een uitnodiging en kunnen met elkaar en met ons in contact staan via een WhatsApp-groep en een Slack-omgeving. Lid worden van de gemeenschap kan middels een ‘Simpel’ of ‘Voluit’ abonnement, maar activiteiten bezoeken kan vanzelfsprekend ook met een los kaartje; iedereen is welkom om aan te sluiten! Helaas kan ik je op dit moment dus nog niet toevoegen aan een mailinglijst.

   Uiteraard zijn we bereikbaar via e-mail en hier mag je ons ten alle tijden op benaderen (info@seksueelwelzijn.nl).

   Hopelijk mogen binnenkort kennis met je maken op een van onze evenementen!

   Met vriendelijke groeten,
   Iris Botermans
   SWN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *