Een bijzondere donatie

Bij het uitruimen van haar boekenkast stuitte Kati op twee boekwerkjes over “De bouw en de verrichtingen der Geslachtsorganen van de Vrouw met 14 in den tekst gedrukte Afbeeldingen benevens 3 beweegbare platen van Den Vrouwelijken Geslachtstoestel door Prof. Dr. Med. J. Schoondermark & Jr. W. B. Moransard”. Ook het equivalent van de mannelijke geslachtsorganen kwam zij tegen. Kati vond het zonde om ze weg te gooien en kwam zodoende uit bij de missie van SWN.

Door alle media aandacht die seksuele voorlichting heeft gekregen de afgelopen tijd en de rol van SWN hierin kwam Kati ons op het spoor. Gelukkig maar, want we zijn heel blij dat deze mooie boekjes van historische waarde niet bij het oud papier zijn beland. De antiquair had door de uitgebreide collectie gestruind maar deze over het hoofd gezien. Kati vertelt ‘in verband met mijn verhuizing moet ik veel weg doen. Deze twee dunnen boekjes zaten verstopt tussen twee dikkere. Ik had ze bijna niet opgemerkt. Maar toen ik ze opensloeg was ik getroffen door de uitvoering er van.’

ontvangst door secretaris SWN

Zij weet niet precies hoe ze aan de boekjes komt, maar ze heeft wel een vermoeden ‘Mijn man had een tante die meester in de rechten was. Ze kwam in het welzijnswerk terecht en waarschijnlijk komt het uit haar collectie.’ Wat een toepasselijke locatie om in Het Gegeven Paard in Utrecht deze boekjes in ontvangst te mogen nemen.

Interessant om te zien hoe in deze boekjes wordt gerefereerd aan zowel functie als gevoel bij ‘den mannelijken geslachtstoestel’ en enkel aan functie bij de vrouwelijke evenknie. Maar de kittelaar wordt genoemd, en ook voor een deel inwendig weergegeven. Treffend hoe het ‘den vrouwelijken geslachtstoestel’ -en dan met name de clitoris- eender is vergaan als de tocht van deze boekjes. Verstopt tussen ‘belangrijkere’ delen, vergeten, over het hoofd gezien, maar uiteindelijk hervonden, bewonderd en in ere hersteld.

Aan ons de taak om goede, eerlijke informatie te geven waarbij niet alleen reproductie een hoofdrol speelt, maar vooral ook plezier. We staan nog maar aan het begin van het dichten van de #orgasmekloof; maar we staan er. En we gaan door.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *