Vibrators gunstig bij bekkenproblemen?
Volgens Amerikaans onderzoek heeft 1 op de 7 mensen last van bekkenproblemen, waarvan 10% zelfs chronisch. Denk hierbij aan (een combinatie van) vulvodynie (chronische onverklaarbare vulvapijn), vaginisme, urine-incontinentie, erectiestoornissen, prostaatpijn en vele andere klachten. Niet gek dus dat een andere groep Amerikaanse onderzoekers dacht: ‘Als we weten dat vibrators een positieve uitwerking hebben op de seksuele gezondheid van een individu en we weten dat de seksuele gezondheid en bekkengezondheid nauw met elkaar verweven zijn, kunnen we dan ook stellen dat vibrators een positief effect hebben op bekkenproblemen, of ligt het niet zo simpel?’
We kennen natuurlijk allemaal de vibrator die wordt ingezet tijdens solo-seks of samen met een partner, voor extra opwinding, of om tot een orgasme te komen. Maar het toepassen van vibratie lijkt ook nuttig te zijn bij problemen in het bekkengebied. Zo kan het onderdeel zijn van het revalideren van bekkenbodem-dysfuncties zoals urine-incontinentie of vulvodynie. Deze klachten komen, zoals eerder gezegd, veel voor en hebben vaak een grote negatieve invloed op je kwaliteit van leven.
In de nieuwe studie werd een verzameling voorgaande onderzoeken herzien op het effect van vibratie op bekkenproblemen. Eenvoudig gezegd werd er gekeken naar zowel ‘direct genot’ als ‘indirecte verbetering van genot’. Zo evalueerden de onderzoekers studies die lieten zien hoe variatie in de intensiteit van vibratie een positief effect kunnen hebben op klachten als moeilijk klaarkomen, bijvoorbeeld door ouder worden, urine-incontinentie, multiple sclerose en/of seksuele dysfuncties. Maar trilling zorgt ook voor een verbetering van de bloedtoevoer in de bekkenbodemspieren. Een andere studie liet, na regelmatig gebruik van een vibrator, meer genot bij geslachtsgemeenschap zien en een verbetering in vaginale lubricatie (nat worden), wat een belangrijke indicator voor opwinding is.
Nieuwe behandeloptie
De conclusie van deze evaluatie is dat er weliswaar meer onderzoek nodig is, maar dat vibratie op het overwinnen van seksuele dysfuncties én andere bekkenklachten wel degelijk een positief effect kan hebben. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten veelbelovend, en is het de verantwoordelijkheid van de medische wereld om hierin te duiken. Artsen worden nog niet routinematig getraind in het gebruik van vibrerende apparaten en daarom worden ze eigenlijk bijna nooit besproken als behandeloptie.
Genot doet ertoe
Het voorschrijven van een vibrator voor bekkenklachten zou een positieve verandering betekenen. Veel behandelingen in het bekkengebied blijven weg van de seksuele respons en dat is begrijpelijk, want dat zou behoorlijk ongemakkelijk kunnen worden in de behandelkamer. Toch kan het een grote impact hebben op individuele patiënten als een behandelaar laat zien dat hun genot ertoe doet en daarmee benadrukt hoe belangrijk je seksuele gezondheid is voor je kwaliteit van leven. Critici kunnen stellen dat mensen misschien niet zitten te wachten op vibrators op doktersvoorschrift, maar ook daar hebben de onderzoekers antwoord op. Eén studie liet duidelijk zien dat de vrouwelijke participanten veel positiever gestemd waren over het gebruik van vibrators, nadat deze waren aangeraden door hun behandelaar.
Lees hier het hele onderzoek, ‘Is it time for Doctors to RC vibrators? A systemic review of pelvic floor outcomes.’, (oorspronkelijk gepubliceerd in Sexual Medicine Reviews).