Skip to content

‘Hoeveel zenuwvezels bevat de clitoris?’

12 dec 2022

De clitoris blijft onderbelicht, zowel in seksuele voorlichting als in onderzoek. Jarenlang werd er gezegd dat de clitoris zo’n 8.000 zenuwuiteinden had. Het onderzoek was alleen niet uitgevoerd op mensen, maar op runderen.

Onze eigen Ellen Laan zei al dat het aantal niet klopte. Maar, frustrerend genoeg, was niet duidelijk om hoeveel zenuwuiteinden het dan wél ging. Maar er is goed nieuws. Uit een recente studie blijkt dat het gemiddelde op 10.281 ligt. Ter vergelijking, in de hele handpalm zitten er zo’n 17.000.

Zenuwvezels tellen
Het onderzoeksteam onder leiding van Dr. Blair Peters gebruikte verschillende technieken om het aantal zenuwvezels te kunnen tellen. Dr. Peters was vanwege diens specialisatie genderbevestiging en transzorg in een bijzondere positie om aan ‘onderzoeksmateriaal’ te komen. Tijdens falloplastie operaties wordt er met weefsel uit het eigen lichaam een penis geconstrueerd. Om ervoor te zorgen dat deze penis bij opwinding ook prettig aanvoelt, wordt er erectiel weefsel uit de clitoris gebruikt. Hiervoor worden zenuwuiteinden op nauwkeurige wijze opnieuw gekoppeld. Vanwege diens werk in de transgenderzorg kon Dr. Peters voldoende materiaal verzamelen om een studie uit te voeren.

De clitoris is geen DJ-booth.

Conclusies uit de jaren 70
Onze kennis over seksuele opwinding en verlangen was gebaseerd op verouderde onderzoeken, zoals van Masters en Johnson uit de jaren 70 en 80, die voornamelijk zijn gedaan vanuit het Cis-gender heteroperspectief. Daardoor zit er nog een groot verschil tussen onze kennis over mannelijke en vrouwelijke seksuele organen. Zeker in een tijd waarin transgenderzorg veel negatief in het nieuws komt, is het bijzonder dat deze bevindingen gedaan konden worden dankzij de innovaties op het gebied van genderbevestiging.

Een clit is geen DJ-booth
Vrouwelijke seksualiteit werd lang alleen benaderd vanuit voortplantingsperspectief en seksueel plezier werd meestal buiten beschouwing gelaten. Zelf wist je waarschijnlijk al dat je genitaliën gevoelig zijn, maar toch is het belangrijk om deze onderbouwing te hebben. Door te benadrukken hoe gevoelig de clitoris is als gehele orgaan, kunnen we voorlichting verbeteren, wat plezier bevordert. Hopelijk wordt er bij het vingeren niet meer gedaan of de clit een DJ-booth is, maar bouwen we het rustig op, tot je voldoende opgewonden bent om eventueel het orgaan op verschillende plekken te stimuleren.

Smaakt naar meer
Deze studie is slechts het begin van nog veel meer onderzoek. Naast kennisverbetering en dus verbeterde voorlichting, betekent het ook veel bij medische klachten, zoals problemen met opwinding, orgasme dysfuncties of mensen die na operaties geen of verminderd gevoel ervaren in hun genitaliën. Ook patiënten met bijvoorbeeld pijn aan de vulva of overgevoeligheid worden hopelijk eerder serieus genomen. Een grote stap voorwaarts dus, dankzij meer onderzoek naar dit orgaan.