Skip to content

Noordhoff neemt clitoris op in lesmethode

21 feb 2022

Na Malmberg, ThiemeMeulenhoff en Biologieles.nl laat Noordhoff weten per september 2022 de clitoris op te nemen in Nectar voor het vierde jaar van havo/vwo.

Onze geliefde frontvrouw Ellen Laan maakte zich tot vlak voor haar overlijden sterk voor clitkundigheid: vrouwenlichamen hebben voor plezierige, opwindende en pijnvrije seks een erecte clitoris nodig want die maakt een orgasme mogelijk en zorgt met extra bloedtoevoer voor noodzakelijke lubricatie. Het afbeelden van de clitoris maakt dit aanschouwelijk. Kennis van het eigen lichaam beschermt bovendien tegen seksuele grensoverschrijding: kinderen kunnen beter ‘nee’ zeggen als ze weten hoe ‘ja’ voelt.

De clitoris zwelt net zo groot op als de penis.

Ken je clit
Namens Seksueel Welzijn Nederland lobbyt revalidatieseksuoloog en klinisch seksuoloog i.o. al jaren voor het opnemen van de clitoris in haar volledige vorm in alle Nederlandse biologiemethoden voor het voortgezet onderwijs. In de meeste lesboeken ontbrak deze informatie toen consulent positieve seksuele vorming, Susan Meijburg, en bestuurslid SWN, Bregje Spaans, in 2018 startten met het project Ken je clit, dat als doel heeft iedere klas clitkundig te maken. Die kundigheid begint bij het aanreiken van de juiste kennis: door het tonen van de correcte en complete anatomie van de vrouwelijke geslachtsdelen.

"Ik fantaseer over clitorisgraffiti."

Kijk van uitgeverijen op seks verandert
En de samenleving verandert mee: we beginnen langzaam anders te kijken naar seksuele autonomie, consent en seksueel plezier. Ook Nederlandse educatieve uitgevers staan niet stil. De afgelopen jaren incorporeerden Biologie voor jou (Malmberg), 10voorBiologie (ThiemeMeulenhoff) en Biologieles.nl de complete clitoris in hun methoden. Op Valentijnsdag 2022 liet Noordhoff weten dat het haar methode Nectar voor de vierde klas havo/vwo heeft aangepast per komend schooljaar. Het is nog wachten op verandering voor tweedeklassers en voor het vmbo - we zijn er nog niet - maar dit is een prachtige start.

afbeelding: © Serg Myshkovsky / Getty images