Skip to content

Orgasmedata dragen bij aan seksuele gezondheid

13 dec 2022

Na een gesprek met een vibratorfabrikant, wist Anna Lee wat haar te doen stond. Ze ontwikkelde, samen met co-founder Liz, de Lioness: een slimme vibrator die zowel genot stimuleert als seksuologisch onderzoek vanuit de slaapkamer mogelijk maakt. Door Nienke Helder.

De Lioness is een ‘rabbit-style’ vibrator met verschillende sensoren, die spanning in de bekkenbodem en temperatuurwisselingen kan meten. Gebruikers kunnen deze data vervolgens ‘analyseren’ in een bijbehorende app. Als gebruiker kun je toestemming geven om jouw data geanonimiseerd vrij te geven voor onderzoeksdoeleinden. Ondertussen zochten de onderzoekers Pfaus, Hartmann, Wood, Wang en Klinger naar een manier om eerder seksuologisch onderzoek (Masters & Johnson,1966) nogmaals uit voeren. Dit keer niet in een lab en met (vaginale en anale probes), maar in de echte wereld. Dit leidde tot een vruchtbare samenwerking.

Bij Lioness zeggen we: 'Never measured, never improved.'

Het onderzoek met de Lioness gebeurde bij participanten thuis, en werd herhaald om te valideren of fysiologische seksuele responsen, zoals opwinding en orgasme ook gemeten konden worden in de privacy van je eigen slaapkamer, met een vibrator. Dat lukte! Dit onderzoek legt daarmee een belangrijke basis voor toekomstige studies. De relatie tussen andere gezondheidsfactoren zoals cardiovasculaire ziektes, of veranderingen na medicatie, die eerder moeilijk te detecteren waren. Ook de drie eerder aangetoonde orgasmepatronen bij vrouwen: de Ocean wave, Avalanche en Volcano, konden verder worden onderbouwd.

Zes vragen aan Anna Lee

1. Hoe kwam je op het idee om smart-vibrator bedrijf te beginnen?
Ik ben opgegroeid in een conservatieve, religieuze Koreaanse immigrantenfamilie (in de Verenigde Staten), waar we nooit praatten over seks. Tot ik begin twintig was, was ik zelfs een beetje bang voor mijn eigen lichaam en vroeg ik me altijd af of ik wel normaal was. Toen ik werkte bij Amazon als werktuigbouwkundig ingenieur, ontmoette ik een mannelijke CEO van een seksspeeltjesbedrijf. Ik vroeg hem: 'Hoe weet je dat je goede vibrators bouwt, die werken voor vrouwen?’ Hij vertelde dat er een industriestandaard was waarbij je de vibratie testte op het puntje van je neus om te weten hoe het zou voelen op de clitoris! Toen besefte ik dat de seksspeeltjesindustrie gebaseerd was op een verouderde visie van voornamelijk mannen en hoe weinig onderzoeksliteratuur er was over de seksuele gezondheid van vrouwen. Ik verliet Amazon en bedacht een ​​oplossing voor de stigmatisering, het taboe en het gebrek aan middelen rond vrouwelijke seksualiteit. Samen met Liz heb ik een ​​betere, slimmere vibrator gebouwd die mensen biofeedback-orgasmedata geeft, zodat ze hun lichaam beter kunnen begrijpen.

2. Waarom is het zo belangrijk voor mensen om hun orgasme te begrijpen?
Biofeedback-data helpt ons om veranderingen in ons lichaam gedurende een periode bij te houden, iets wat moeilijk is om alleen op gevoel te doen. We volgen tegenwoordig allemaal al andere belangrijke aspecten van onze levensstijl door middel van zaken als voeding, slaap, fitness en hartslagmeters, omdat we weten dat data tijdens onze levensduur kunnen helpen om meer inzicht en zelfvertrouwen te krijgen om onze algehele gezondheid te verbeteren. Het verzamelen van data over ons eigen lichaam is de eerste stap naar een beter begrip van patronen en factoren die onze algehele gezondheid veranderen. Op deze manier stellen we mensen met vulva's in staat om hun eigen seksuele genot en functie te volgen en te begrijpen, wat een essentieel onderdeel is van het leven van veel mensen.

3. Waarom wilden jullie de orgasmedata inzetten voor wetenschappelijk onderzoek?
De afgelopen decennia zijn er miljarden dollars gestoken in het onderzoek en het begrijpen van de mannelijke seksuele functie en hoe die datapunten gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en algeheel welzijn kunnen aantonen. Aan data over het seksueel functioneren van vrouwen is echter een groot gebrek, waardoor we met veel onbeantwoorde vragen over ons eigen lichaam zitten die zelfs dokters ons niet kunnen helpen beantwoorden. Sinds de jaren tachtig is er veel veranderd, maar het onderzoek naar vrouwelijke seksualiteit is wat ons betreft sindsdien niet veel vooruitgegaan. De missie van Lioness is daarom het uitbreiden van onderzoek rond vrouwelijke seksualiteit om het taboe te stigmatiseren. We zeggen vaak graag dat orgasmes een kanarie in een kolenmijn zijn voor gezondheidsproblemen.

4. Je doet veel ‘meet-experimenten’ op social media en hebt bijna 400.000 volgers. Hoewel je ook vaak censuur opgelegd krijgt… Hoe blijf je gemotiveerd?
Om eerlijk te zijn was het niet gepland om mijn 'wetenschappelijke' experimenten op sociale media te plaatsen. Dat het viral zou gaan had ik helemaal niet verwacht. Wat me enthousiast maakt om ermee door te gaan, zijn de mensen die op de video's reageren met vragen of suggesties voor dingen die orgasmes voor hen beter of slechter maken, of dingen waar ze altijd al nieuwsgierig naar waren.

5. Welke experimenten waren je favorieten en waarom?
Ik ben gegevens gaan onderzoeken met dingen waarvan ik niet had gedacht dat ik ze zou doen, zoals: cannabisglijmiddel, een douchekop die viral ging op TikTok of afgeleid worden door een tv programma. Er zijn honderdduizend manieren waarop mensen genot ervaren, dus het is altijd zo'n geweldige ervaring om mensen me een kijkje in hun wereld te laten geven.

6. Zitten er nog leuke studies aan te komen met de Lioness?
Zeker, maar daar kan ik nog niets over zeggen. In de tussentijd zijn we áltijd enthousiast om in contact te komen met onderzoekers om hen te ondersteunen bij hun projecten. Daarom hebben we een onderzoeksplatformopgericht! Neem contact met ons op via research@lioness.io

Kijk voor de Lioness Vibrator 2.0 en andere leuke producten op www.lioness.io