Terugblik symposium de eerste keer

symposium DE EERSTE KEER SWN

Op vrijdag 10 mei 2019 vierde SWN, stichting Seksueel Welzijn Nederland haar eerste verjaardag met symposium ‘De eerste keer’. Onder bezielende leiding van dagvoorzitter en bestuurslid Sabine Meulenbeld werden zij getrakteerd op een afwisselend programma met muziek van singer songwriter Sarah Sötemann, een inspirende lezing, interessante pitches, en zelfs een clitquiz. SWN is in 2018 opgericht door hoogleraar seksuologie Ellen Laan uit ontevredenheid over het ontbreken van voorlichting over seksueel genot van meiden op scholen, en over onjuiste genderstereotiepe opvattingen over mannelijke en vrouwelijke seksualiteit die vooral het seksuele plezier van vrouwen belemmeren.

In haar openingslezing  ‘Waarom seksuele gelijkheid de norm moet zijn’  liet Laan zien dat drie belangrijke voorbeelden van seksuele ongelijkheid – heteroseksuele vrouwen ervaren veel minder orgasmes tijdens een gemiddelde vrijpartij dan de mannen met wie ze vrijen, 10% van hen heeft altijd pijn bij penetratie, en vrouwen hebben een veel grotere kans op ongewenste seks en seksueel geweld dan mannen – die niet van God of evolutie zijn gegeven, maar alles te maken hebben met een gebrek aan aandacht voor de genitale anatomie van vrouwen en het heteroseksuele penetratiescript waarin de penis centraal staat. Deze seksuele ongelijkheid wordt in stand gehouden door het idee dat mannen een biologische behoefte aan seks hebben en dat voortplantingsverschillen tussen mannen en vrouwen ook moeten leiden tot verschillen op het gebied van seksualiteit. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze opvattingen, en ook meta-analyses laten zien dat mannen en vrouwen op seksueel gebied heel veel meer gelijk zijn dan verschillend. Ze pleit daarom voor een agenda van seksuele gelijkheid, waarbij vrouwen zich vrij voelen om hun eigen plezier minstens zo belangrijk te vinden als dat van hun partner, waarbij we allemaal collectief moeten stoppen met slutshaming, waarbij mannen en vrouwen clitkundigworden, en mannen gelijke partners zijn van vrouwen om de genotsbelemmerende ideeën weg te nemen. De slides zijn hier te vinden: De clitquiz werd gewonnen door seksuoloog Wim Slabbinck die een exemplaar ontving van het boek SEKS! Een leven lang leren.

Na de pauze waren er drie korte pitches, van bestuurslid Bregje Spaans en Susan Meijburg over het project Elke klas clitkundig en de factsheet #Whattheclit dat seksuele voorlichting op scholen moet verbeteren en de clitoris een plek moet geven in alle biologieboeken, van Ellen Laan over onderzoek naar goede beeldvorming van de clitoris, zodat iedereen snapt dat ook de clitoris, net als een penis, door seksuele prikkeling doorbloed en opgezwollen moet worden (pas dan wordt penetratie lekker), en van drie studenten Minke Kruse, Bram van Lammeren en Sharon Fiddervan de Hogeschool Utrecht die in opdracht van SWN bij jongens onderzochten wat zij nodig hebben om seks wederkerig plezierig te maken. Ook jongens en jonge mannen noemden kwetsbaar durven zijn en communicatie over seks belangrijke aspecten van goede seks. Jongens en mannen worden geacht seks gewoon te ‘kunnen’, terwijl ze juist behoefte hebben aan informatie over seksuele ontwikkeling en hoe je kunt leren het lekker te maken voor een ander en voor jezelf.

Als partner van SWN werd Emancipator directeur Jens van Tricht door SWN gevraagd om het debat met de zaal te leiden over de vraag hoe mannen zich meer betrokken zouden kunnen voelen bij deze missie van gendergelijkheid op het gebied van seks. Er was consensus over de noodzaak dat gendergelijkheid ‘met de paplepel’ moet worden ingegeven, op alle niveau’s, in alle contexten (school, thuis, media). Daarom zijn de Emancipator en SWN partners die elkaar goed kunnen aanvullen. Voorzien van nieuwe definities als ‘seks is geen handeling maar een ervaring’, ‘goede seks is met genegenheid gedeeld genot onder gelijken’ en de stelling dat we ‘de eerste keer’ voortaan zouden moeten definiëren als de eerste keer dat je klaarkomt in het bijzijn van iemand anders (op welke manier dan ook) werd er bij de borrel uitgebreid nagepraat en genetwerkt. SWN is blij met de Emancipator als partner in deze nieuwe missie van gendergelijkheid.