Bestuur

Alle bestuursleden werken onbezoldigd voor de stichting.

 Ellen Laan – Voorzitter 

Ellen Laan is voorzitter van de Stichting Seksueel Welzijn Nederland. Zij is hoogleraar Biopsychosociale Determinanten van Seksuele Gezondheid en hoofd van de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie AMC.

Ellen werd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Door festival Lowlands werd ze in 2018 zelfs ‘godmother van de Nederlandse seksuologie’ gedoopt. In haar promotieonderzoek toonde ze aan dat de lichamelijke respons op seksuele prikkels niet altijd samenvalt met de subjectieve beleving, ‘zin’. Als GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS behandelt ze mensen met complexe seksuele problemen.

Daarnaast doet ze onderzoek naar ongelijkheid op het gebied van seksueel genot tussen mannen en vrouwen, en probeert ze zorgverleners van allerlei signatuur ertoe te bewegen meer aandacht te besteden aan seksualiteit. In 2012 ontving ze een eredoctoraat van de Geneeskundefaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven voor haar verdiensten op het gebied van de vrouwelijke seksualiteit. In 2018 richtte ze de stichting Seksueel Welzijn Nederland op, dat ten doel heeft gendergelijkheid op het gebied van seksueel welzijn te bevorderen.

Lees hier meer over de persoon achter de professor. (hier een kort CV)

 

Sacha Simons – Penningmeester

Sacha Simons, gezondheidswetenschapper en organisatiekundige, werkte 13 jaar in diverse ziekenhuizen als adviseur en manager. Daarna koos ze voor het ondernemerschap en begeleidde zorgorganisaties 8 jaar lang bij verandervraagstukken. In 2015 richtte ze Zorgdragers op: een hecht, multidisciplinair netwerk van professionals met hart voor de zorg. Als bestuurslid bouwt ze mee aan de seksuele gelijkheid in onze samenleving. Lees hier meer over Sacha

 

 

 

Foto: Annelien Nijland

Bregje Spaans – Secretaris

Bregje Spaans studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit van Utrecht met als specialisatie reproductieve rechten van vrouwen. Na het afronden van haar studie heeft ze onder andere bij Solidaridad en Forum gewerkt voor ze aan de slag ging als begeleider en leidinggevende bij Pretty Woman, een project voor meiden die te maken hebben met uitbuiting en mensenhandel. Vooral in en door deze baan is ze zich meer en meer gaan verdiepen in genderspecifieke hulpverlening, jeugdhulpverlening en seksualiteit. In 2016 maakte ze de overstap naar het hoger onderwijs bij de nieuwe opleiding Social Work. Hier zette ze zich in voor kwalitatief goed onderwijs dat up to date is met de ontwikkelingen en transformatie in het werkveld van het sociaal werk en gaf daarnaast lessen seksualiteit. Vanuit deze functie was ze ook verbonden aan het lectoraat Jeugd en droeg bij aan publicaties en onderzoek.

In september 2019 startte Bregje als projectleider bij de gemeente Utrecht in het domein van jeugd, zorg en veiligheid bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling.

Lees hier meer over Bregje.

 

Lisa de Pagter – Algemeen bestuurslid

Lisa de Pagter is het nieuwste algemeen bestuurslid bij SWN. Ze werd aangesteld om de leeftijdsbalans en de doelgroep van het bestuur te vergroten. Lisa is gefocust op het behalen van complete seksuele en gendergelijkheid. Lisa studeerde Governance, Economics and Development aan Leiden University College in Den Haag. Al sinds haar tienerjaren is Lisa actief bij de jongerenorganisatie CHOICE for Youth and Sexuality, een ngo die zich nationaal, regionaal én internationaal bezig houdt met het promoten van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR), gendergelijkheid, en jongerenparticipatie. In 2019 was Lisa stagiaire bij het Bevolkingsfonds van de VN in New York.

Lees hier meer over Lisa.