Skip to content

Pers & media

Regelmatig krijgen we vragen over seks en seksuele (on)gelijkheid van journalisten en voorlichters. Hier vind je antwoorden en de route naar mensen die je inhoudelijk verder kunnen helpen.

Mail vooral als...

 • Je iets wilt publiceren over seks(ualiteit).
 • Je een expert of woordvoerder zoekt voor radio, tv of gedrukte media.
 • Je lesmateriaal maakt of zoekt over seksuele vorming.
 • Je onderzoek doet naar een SWN-gerelateerd onderwerp, zoals seksueel genot.
 • Je bezig bent met een tv-programma over de clitoris.
 • Je meer wilt weten over de visie en het werk van Ellen Laan.
 • Er iets anders is waarbij SWN je kan helpen.

Stuur je vraag naar onze perscoördinator Nienke Helder: media@seksueelwelzijn.nl.
Zij brengt je contact met de best passende persoon binnen onze gemeenschap.

In de media

Oproep

Erotische beelden bekijken voor onderzoek

5 mei 2024 | Het AMC doet onderzoek naar hoe de clitoris verandert in staat van opwinding. Lees het artikel van AT5 over het onderzoek en de oproep aan heteroseksuele vrouwen van 45+.

Naar website
Talkshow

Ouderen hebben meer seks, jongeren minder

Anna Marah Jansen is expert op het gebied seksuele ontwikkeling en SWN-bestuurslid. Ze licht recente onderzoeksresultaten toe bij de talkshow Op1.

Naar website
VPRO-serie

Het doen doet veel pijn, toch?

De sekszusjes Krista en Marcelle geven seksuele voorlichting. In deze VPRO-serie geven seksuologen Ylanga Vandergeld en Yuri Ohlrichs advies. Ze maken beiden deel uit van de SWN-gemeenschap.

Naar website

Hot topics

Ben je benieuwd hoe of waarmee SWN je verder kan helpen? Dit zijn onderwerpen waar SWN zich hard voor maakt: Consent, gendergelijkheid, positieve seksuele vorming, seksuele ontwikkeling, seksueel geweld en preventie, mannelijke seksualiteit, pornografie, anticonceptie, seksuele voorlichting, mensenhandel, grooming, wetenschappelijk onderzoek naar seks, de clitoris, seksuele problemen, de bekkenbodem, pijn bij seks, seks en ziekte, wet en regelgeving, beleid maken, LHBTI+ belangenvertegenwoordiging, pleasure gap/orgasm gap, anatomie, feminisme, opwinding en relaties.

Veel gestelde vragen

 • SWN is een gemeenschap die streeft naar seksuele gelijkheid. De gemeenschap bestaat uit professionals met uiteenlopende disciplines zoals zorg, wetenschap en onderwijs. We zien onszelf als wijze rebellen met een vooruitstrevende visie. Op een positieve manier brengen we de samenleving in beweging. We staan voor veiligheid, gelijkheid en seksueel genot voor iedereen.

 • Onze founding mother Ellen Laan richtte SWN op met een missie: het verkleinen van seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze was hoogleraar bio-psychosociale determinanten van seksuele gezondheid aan de UvA en stond aan het hoofd van de afdeling Seksuologie en Psychosomatische gynaecologie van het Amsterdam UMC. Ze schreef boeken, gaf lezingen, deed onderzoek en werkte in de patiëntenzorg. Haar onderzoek - onder andere naar vrouwelijke opwinding - is internationaal zeer gerespecteerd. Ze won een Lifetime Achievement Award van de European Society for Sexual Medicine en werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 • Ellen heeft zoveel onderzocht, geschreven en gepubliceerd: te veel om in deze FAQ op te noemen. We verwijzen je graag door naar haar pagina op wikipedia

 • We delen graag onze kennis met je. Mail je vraag naar media@seksueelwelzijn.nl. Dan gaan wij op zoek naar de professional die daar het beste bij aansluit.

 • Omdat onze gemeenschap uit veel professionals bestaat met allemaal een eigen expertise, helpt het om te weten waar je event over gaat. Mail naar media@seksueelwelzijn.nl en deel je wensen met ons. Dan zoeken we er de best passende persoon bij. 

 • We hebben meerdere ervaren woordvoerders binnen onze gemeenschap. Om welke onderwerpen gaat het? Mail naar media@seksueelwelzijn.nl en deel je wensen met ons. Dan zoeken we er de best passende persoon bij.

 • Zeker. Kijk onderaan deze pagina bij downloads. 

 • Zeker, als je ons de credits geeft die we verdienen ;) Gebruik je een quote van Ellen Laan? Noem dan haar naam. Zo leeft haar werk voort in ons collectieve geheugen.

Downloads