Skip to content

Ellen Laan

SWN is in 2018 opgericht door hoogleraar Ellen Laan. Ze was seksuoloog en psycholoog in het AMC en wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Haar ambitie om van gendergelijkheid de norm te maken, is nu onze ambitie geworden.

Ellen Laan (1962-2022)

Ellen studeerde eerst twee jaar Nederlands, maar stapte daarna over op psychologie met seksuologie als afstudeervak aan de Faculteit Psychologie van de UvA. In 1988 studeerde ze cum laude af. Ellen promoveerde in 1994 (ook cum laude) aan dezelfde universiteit en ontving in 2012 een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven voor haar verdiensten op het gebied van de vrouwelijke seksualiteit. Ze werd in 2016 hoogleraar en overleed 6 jaar later, tot ons grote verdriet, aan de gevolgen van kanker.

‘In penis en vagina verloopt seksuele opwinding verrassend parallel’

Hoogleraar, feminist en activist

Aan de UvA promoveerde Ellen op psycho-fysiologisch onderzoek naar de genitale respons van vrouwen en hoe die samenhangt met wat vrouwen aan lustvolle gevoelens rapporteren. Ze heeft vele publicaties op haar naam staan, behandelde jarenlang mensen met complexe seksuele problemen, en gaf onderwijs over seksualiteit aan zoveel mogelijk verschillende doelgroepen. In haar leven heeft ze zich ontpopt als feminist en activist op het gebied van gendergelijkheid en seksueel genot.

Talkshow

Ellen over de orgasmekloof

Op 9 augustus 2021 was Ellen Laan te gast bij Op1 waarbij ze inging op stereotyperende opvattingen rondom seksueel genot.

Naar website
Talkshow

Een clitoris uitleggen is niet zo moeilijk

Ellen is te gast bij de talkshow Sofie en Jeroen op 15 september 2019.

Naar website
Betweter Festival

Let's talk about sex

Tijdens het Betweter Festival onderzoeken wetenschappers en kunstenaars de wereld van morgen. Ellen gaf in 2019 een lezing die het delen meer dan waard is.

Naar website
Oratie

Artsen moeten vrijer in gesprek over seks

Op 20 april 2018 hield Ellen haar oratie 'En hoe gaat het met seks?' over seksualiteit in het artsengesprek. In deze video-opname van een uur deelt Ellen haar belangrijkste bevindingen.

Naar website
Interview

Ellen & Eva Jinek

Eva Jinek interviewt Ellen over het belang van seksueel welzijn en seksuele veiligheid en gezondheid.

Naar website
Presentatie

Wereldcongres in Mexico-Stad in 2019

In 23 minuten deelt Ellen haar onderzoeksresultaten tijdens het WAS-congres. De basis voor de Sexual Pleasure Declaration.

Naar website
Videofragment

Seks is meer dan alleen voortplanting

Ellen reageert op een biologiedocent middels een zelf opgenomen video, waarin ze haar kennis deelt.

Naar website

CV

Ellen deed jarenlang onderzoek en heeft vele publicaties op haar naam staan. Ook was ze regelmatig te zien en te horen in talkshows en radioprogramma's. Omdat we bij SWN regelmatig vragen krijgen over het werk en leven van Ellen, delen we haar CV. Ga er goed voor zitten want hij is bijna 50 pagina's lang.