Skip to content

Gold Medal én een Lifetime Achievement Award voor Ellen

11 jul 2022

Kort op elkaar twee awards. Allebei voor Ellen. Op 1 juli de Gold Medal van de European Federation of Sexuology en zes dagen later de Richard Green Lifetime Achievement Award van de International Academy of Sex Research. Haar man Mario nam de prijzen in ontvangst. 

Ellens baanbrekende onderzoek, haar klinisch werk en activisme voor een beter begrip van de vrouwelijke seksualiteit ontvangen ook internationaal nog steeds volop waardering en erkenning.

Gold Medal

In het Deense Aalborg kreeg Ellen op 1 juli, tijdens het congres van de European Federation of Sexology (EFS), de Gold Medal uitgereikt door EFS president Mehmet Sungur. De speciale memorial werd opgeluisterd door Woet Gianotten en Patricia Pascoal, die herinneringen ophaalden aan Ellen. Ook Mehmet Sungur en Elna Rudolph, president van de World Association of Sexual Health (WAS), deelden persoonlijke herinneringen aan Ellen. Haar man Mario nam de prijs in ontvangst met een kort dankwoord.

'Ellen kreeg een lange staande ovatie.'

Op één van de congresdagen deed de presentatie van Elna Rudolph vermoeden dat de WAS Ellens nieuwe definities van seks – a sexually pleasurable activity affectionately shared among equals – omarmd heeft. En drie keer raden wat het motto is van de World Sexual Health Day op 4 september 2022? Let’s talk pleasure!

Lifetime Achievement Award

Op 7 juli wijdde International Academy of Sex Research (IASR) president Lori Brotto haar hele presidential symposium tijdens het congres in Reykjavik aan een eerbetoon voor Ellen. Naast lovende woorden van Lori Brotto zelf, spraken – na de video van Ellens bejubelde WAS presentatie van oktober 2019 in Mexico-Stad – Erick Janssen en Mario over Ellens leven en werk. Waarbij uitgebreid werd stilgestaan bij SWN. Ook Leonore Tiefer hield een praatje. Tot verrassing van de vele aanwezigen, deelde Lori Brotto aan het einde van het symposium mee dat de Academy Ellen, als eerste vrouw, de Richard Green Lifetime Achievement Award had toegekend.

Beide plechtigheden, door velen met tranen bijgewoond, werden afgesloten met een lange staande ovatie voor Ellen. 'Het waren heel bijzondere gebeurtenissen', vertelt Mario. 'Er is zoveel respect voor Ellen. Voor haar als persoon, en voor alles wat ze heeft gedaan en bereikt. Ellen wordt herinnerd als een warme, betrokken collega en mentor, altijd steunend en respectvol. Zij is en blijft een rolmodel voor velen.'

Tijdens beide congressen sprak Mario met vele aanwezigen ook uitgebreid over SWN: ‘Er bestaat internationaal, ook op hoog niveau binnen IASR, WAS, en EFS, grote interesse in de missie en activiteiten van, en mogelijke samenwerking met SWN. Wordt vervolgd!’