Skip to content

Manifestatie Museumplein tegen seksueel geweld

31 jan 2022

Na de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice organiseerde Stichting 'Wij zijn M' een manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Museumplein stond vol mensen die willen dat er nu snel iets verandert.

Een opvallende hoeveelheid mensen, waaronder veel slachtoffers van seksueel geweld, nam deel aan de manifestatie. SWN staat volledig achter het maken van een vuist tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zonder te 'blamen'. Monsters maken van de daders is niet de oplossing. Wel het vergroten van de bewustwording. Het is één van de pijlers van SWN. Op 10 februari organiseert de gemeenschap een open bijeenkomst over dit thema.

'Met blaming en shaming bereiken we niks.'

Hoe eerder, hoe beter

Mandy Sleijpen van Stichting Wij zijn M is initiatiefnemer van de manifestatie. Volgens haar waren er tussen de 750 en 1.000 mensen. 'Deze opkomst ontroert me', zei ze tegen de aanwezigen. Sleijpen wil dat de wetswijziging van toenmalig Justitieminister Grapperhaus direct in werking treedt en niet pas in 2024. Zodra de nieuwe wet is doorgevoerd, is het strafbaar om seks te hebben met iemand als je weet dat de ander het niet wil. 'Hoe eerder we op dat punt zijn, hoe beter.'

Only yes, means yes

De demonstranten dragen spandoeken en tekstborden, met onder meer: ‘Only yes, means yes' en een quote van onze oprichter Ellen Laan: 'Seks is gedeeld genot tussen gelijken'. Cabaretière Karin Bloemen, schrijfster van het boek Mijn ware verhaal over het misbruik door haar stiefvader, praat de demonstratie aan elkaar. 'Als kind, in de jaren zestig, hoopte ik dat het voorbij zou zijn als ik zestig zou zijn, maar het ís niet voorbij. Als je niet praat, bescherm je de dader. Als je wél praat, bescherm je jezelf,' aldus Bloemen.