Skip to content

Seksuele vorming: We care!

24 feb 2023

Zowel jongeren als volwassenen die terugkijken op hun seksuele voorlichting hadden het graag anders gezien. Hoe kan het beter en vooral positiever? Hoe draagt SWN bij aan deze hervorming? Door Lina Al-Hassany, Anna Marah Jansen en Sabine Aangenendt.

Genot voor mensen met een clitoris
Uit onderzoek blijkt dat leerlingen hun seksuele voorlichting beoordelen met een 5,8 (Rutgers en Soa Aids Nederland, 2017). SWN zet zich actief in voor een positievere kijk op seksualiteit. Met een focus op plezier, communicatie en genot voor mensen met een clitoris. Samen met SWN oprichter Ellen Laan ontwikkelde Susan Meijburg de infographic #kenjeclit. In deze infographic zie je de clitoris en de vulvalippen die in veel ander, ouder lesmateriaal niet of nauwelijks aan bod komen.

#kenjeclit | Susan Meijburg

Susan is consulent Seksuele Gezondheid, docent Positieve Seksuele Vorming en lid van de SWN-gemeenschap. Benieuwd naar de infographic? Bekijk de voorzijde en achterzijde.

Plezierige verschuiving
Anna Marah Jansen is SWN-bestuurslid en oprichter van de Sekswijzer. Ze draagt bij aan het maatschappelijk debat rond seksualiteit in opiniestukken, artikelen en interviews. Anna: 'Ik zie een plezierige verschuiving: 'Professionals die zich bezighouden met seksuele vorming richten zich vaker op: wat wél. Ook binnen wetenschappelijk onderzoek krijgt seksueel genot een grotere rol.'

De waarheid over seks
Ander mooi nieuws is het boek van Ellen Laan en Rik van Lunsen. Het heet De waarheid over seks – plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde. Mario ter Smitten, echtgenoot van Ellen en SWN-bestuurslid, schreef het nawoord waarin zijn boodschap luidt: Let’s keep talking about sex! De kern van het boek is dat men al eeuwenlang denkt dat er grote verschillen zijn tussen de seksualiteit van mannen en vrouwen. In De waarheid over seks tonen de activistische seksuologen Laan en Van Lunsen aan dat dit onzin is. Ze geven een vernieuwende gendersensitieve en wetenschappelijke visie op seks.

De waarheid over seks | Laan & Van Lunsen

Ellen en Rik ontkrachten in dit boek mythes over vrouwelijke en mannelijke seksualiteit. De boekpresentatie voor genodigen is op 18 april 2023.

Themabijeenkomst
Op 8 februari gaf Randy Konijnenberg van Proud2befem een presentatie over seksuele voorlichting. Randy vroeg docenten naar hun behoeften rond seksuele vorming en voorlichting. Daaruit ontstonden onder andere de rode doos voor taboevrije menstruatielessen en het pilot-vak Ontmoeten & Verbinden, waarin aandacht is voor relaties, vriendschappen, body, verliefdheid, menstruatie en genderdiversiteit. Victoria Murillo de Koning deed een bewegingsoefening gericht op het ervaren van je eigen fysieke grenzen. Tot slot hebben Randy en Anna hun Sexedschoolnl-spel gepitcht en is er een oproep gedaan voor deelname aan de SWN-campagne over seksueel genot. Het was een verbindende en inspirerende avond.

Wil jij meedenken over hoe wij seksuele vorming in het onderwijs nog positiever, duurzamer en praktischer kunnen maken (binnen het gedachtengoed van SWN) of heb jij interesse om ook een themabijeenkomst te organiseren? Stuur dan vooral een mailtje naar info@seksueelwelzijn.nl